Battle Ready: Ontdek hoe jij op een simpele manier een betere atleet, leider, partner,... kan worden

Hoe dikwijls heb je je garage al eens proper gemaakt en rommel weggesmeten waarvan je zeker dacht dit ooit nodig te hebben? Nooit...? Het grote verschil met rommel in je garage en energie, opgeslagen in je lichaam als emotionele baggage, is dat emotionele baggage komt spoken in de vorm van angst, kwaadheid, jaloersheid, woede, negatieve gedachten en automatisch handelen. Het spreekt voor zich dat deze emoties en gedachte systemen niet bevorderlijk zijn op onze reis naar zelfbewustheid en een leven als een krijger atleet. 



Denk maar aan een wildstromende rivier. Het water is wild en turbulent, net zoals onze 'apen geest'. Anderzijds op plaatsen waar het water diep is, is er stilte en kalmte. Vandaar ook het gezegde, stille waters hebben diepe gronden.  In de praktijk wil dit zeggen dat we de mogelijkheid hebben ontwikkeld om interne en externe afleidingen te negeren.

Hoe behouden we controle over onze emoties?
Heb je het boek over het leven van Viktor Frankl al gelezen. Het boek noemt Man's Search for Meaning waarin hij zijn leven in gevangenschap in Auschwitz tijdens Wereld Oorlog II beschrijft. Alles werd hem ontnomen, zijn familie, zijn rijkdom, zijn gezondheid,... en toch kon hij innerlijke vrede en geluk vinden in zijn situatie. Hoe is dat mogelijk vraag je jezelf af. Dat kan enkel door emotionele controle en door niet-afhankelijk zijn te trainen.

Mr. Frankl kon zijn verhaal navertellen door het feit dat het enige dat hem niet ontnomen kon worden zijn wil om te leven was. En met een sterke wil, kan je gelukkig zijn in de meest vreselijke omstandigheden. Zijn verhaal is een testament over dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor ons 'interne zaken departement'.



1. AUTHENTIEK LUISTEREN
Authentiek luisteren is misschien wel een van de belangrijkste skills om emotionele zelfbeheersing te ontwikkelen. Vaak denken we goed te luisteren en schenken wij hier niet veel aandacht aan. Heb jij er zelf al eens over nagedacht hoe goed jij kan luisteren? Luister je passief en denk je aan andere zaken terwijl je standaard antwoorden teruggeeft. Hoe vaak ben je een oordeel aan het vellen over de spreker terwijl je aan het luisteren bent? Om vervolgens alle informatie te filteren zodat deze overeenkomt met je eigen beeld over de spreker in plaats van oprecht te luisteren naar wat de spreker te zeggen heeft.

Vraag jezelf maar af hoe goed jij luistert? Luister jij oppervlakkig, zonder bewust aanwezig te zijn of luister jij met heel je wezen, je oren, hart en ziel naar iemand? Wees eerlijk! Als je eerlijk naar jezelf bent en er lang genoeg over nadenkt zal je ontdekken dat de meesten deze boot gemist hebben en een gebuisd zijn voor authentiek luisteren.

Authentiek luisteren is luisteren in het NU. Dit betekent dat tijdens authentiek luisteren je gedachten niet afdwalen naar één of andere fantasie, interne dialoog of takenlijstje. Authentiek luisteren betekent onze gevoelens onder controle houden en niet reageren op de spreker zijn woorden onder een dekmantel zelfopgeslagen emoties. 

De eerste stap is aandachtig opletten naar hoe weinig we echt authentiek luisteren. Vervolgens werk je om aandachtig te blijven in elk gesprek. Het werk dat jij in authentiek luisteren steekt zal een enorme impact hebben op je communicatieve vaardigheden. Opeens zijn we meesters in communicatie in de ogen (of oren) van je team. Let wel op dat je bewust bent van je de positieve of negatieve emoties die het gesprek triggert want deze kunnen een loopje met ons nemen en dan zijn we niet langer authentiek aan het luisteren. 

Probeer deze oefening met je partner, collega's,... om onmiddelijke (en positieve) feedback te krijgen en laat het ons gerust weten in de comments wat de reacties waren. Later meer over andere te ontwikkelen vaardigheden. Hooyah



Reacties

Populaire posts van deze blog

Meet the Drill Instructor: Ivano Turelinckx

Battle Ready prep: Workout of the day