Extra gereedschap om Battle Ready te overleven: mental toughness


Laatst spraken we al over een ademhalingsoefening die je helpt om kalm te worden en je focus te houden wanneer het moeilijk is. Een andere tool om in je gereedschapkist te steken voor Battle Ready is mental toughness of kort gezegd, mentale weerbaarheid. 

Een oude griekse filosoof zei ooit: "“We don’t rise to the level of our expectations, we fall to the level of our training.” ― Archilochus

Mentale weerbaarheid komt in vele vormen, weerbaarheid tegen een aanval, kalm blijven in het vooruitzicht van onzekerheid, volharden door pijn of focus tijdens chaos.  Hieronder volgen enkele tips & tricks die tijdens de opleiding aan de Seals hardhandig aangeleerd worden. De kandidaten krijgen geen uitleg daar: je bent simpelweg mentaal weerbaar, je leert het of je geeft op...

Les I: "Het is allemaal heel simpel: als je mentaal meer weerbaarder wil worden, wees dan meer weerbaar. Denk er niet teveel over na." Jocko, ex-navy seal commander
Mentaal weerbaar zijn is een beslissing. Het is geen heel trainingsproces waar je doormoet. Mentaal weerbaar zijn kan beginnen met je volgende beslissing. Heb je moeite om nee te zeggen tegen een dessert? Zeg nee en je bent je mentale weerbaarheid aan het trainen. Heb je geen zin om te joggen? Ga joggen...  Het maakt niet uit hoe groot of klein je volgende beslissing is. Wees gewoon meer weerbaar.

Les II: "Ik was daar niet om te wedijveren, ik was daar om te winnen" - Arnold Schwarzenegger
In een interview met Arnold liet iemand hem een foto zien van hem op het podium toen hij 19 jaar was voor de Mr. Europe Junior. "Hoe kwam het dat je gezicht zoveel zelfvertrouwen uitstraalde ten opzichte van de andere kandidaten Arnold?" vroeg de reporter. Arnold antwoorde: "Mijn zelfvertrouwen kwam voort uit mijn visie...  Als je duidelijk weet waar je wil naaartoe gaan is de weg daar naar toe veel gemakkelijker. Je weet waarom je 5 uur per dag traint en waarom je bepaalde opofferingen maakt. Je weet waarom je gedisciplineerd moet eten en waarom bepaalde zaken niet goed voor je zijn. Op dat podium was ik niet om te wedijveren met die andere kandidaten, ik was daar om te winnen.

Les III: "Blijf doorgaan, deel ontbering, pak angst aan" - 4 sterren generaal Stanley Mc Chrystal
Blijf doorgaan, deel ontbering en pak je angst aan was het antwoord wanneer hem gevraagd werd welke 3 principes niet militairen van het leger kon leren om mentale weerbaarheid te trainen.  Ga verder dan je gelooft dat je aankunt en ontdek nieuwe diepte en ongekende capaciteiten van jezelf. Deel ontbering met anderen, wanneer je jezelf af en toe in moeilijke situaties zet samen met andere mensen, zal je automatisch sterker worden. Mensen die samen ontbering meemaken helpen elkaar door de moeilijkste situaties. Pak angst aan angst werkt verlammend, zet je innerlijke gedachten op orde vooraleer je angst controle over je hele lichaam en geest krijgt.

Les IV: "Pijn tolerantie kan je kracht vermenigvuldigen" - Amelia Boone 3 x world's toughest mud champion
Ik ben niet de sterkte of de snelste maar ik kan geweldig goed afzien was het antwoord dat Amelia Boone gaf toen ze haar vroegen achter haar geheim om 3 x kampioen te worden. Wanneer je blijft doorgaan, wanneer andere opgeven kom je op een gegeven moment als enige aan. Een tegenstander die blijft doorgaan en weigert op te geven kan je niet verslaan.

Enkele nuttige lessen die je zeker op het Battle Ready Class 002 evenement zal tegenkomen. Hooyah!





Reacties

Populaire posts van deze blog

Meet the Drill Instructor: Ivano Turelinckx

Battle Ready prep: Workout of the day